FEBRA TIFOIDĂ

1. DEFINIȚIE

          Febra tifoidă este boală infecțioasă acută  sistemică, determinată de Salmonella typhi, caracterizată prin febră continuă, stare tifică, splenomegalie și tulburări digestive.

2.ETIOLOGIA

   Salmonella typhi, familia Enterobacteriaceae, gen Salmonella

   Rezistentă: în gheaț㠖 luni de zile, în ap㠖 2-3 luni, în materii fecale – 20-30 de zile, în lapte 35 de zile

   Sensibilă la: Cloramină1-2%, Bromocet, fenol, formol 5%o (distrusă în 30 minute până la 2h); în 5-7 minute sunt distruse la 1000C. 

3. MANIFESTĂRILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC

Afecțiunea evoluează sporadic, incidența la 100.000 locuitori, în anul 1998, fiind de 0,07 în România și de 0 în vestul țării (nici un caz din anul 1993).

Epidemiile când apar pot fi accidentale, explozive, hidrice și alimentare sau lente, de contact. Grupele de vârstă cele mai afectate sunt 20-40 ani și 7-10 ani, cu sezonalitate de vară-toamnă.

4. DIAGNOSTIC POZITIV

4.1. DIAGNOSTIC CLINIC

Fără tratament antibiotic, febra tifoidă evolueză timp de 4 săptămâni.

   Incubația: este în medie 10-14 zile, cu limite de 7-21 zile.

   Debut: durează 5-7 zile, se instalează insidios în majoritatea cazurilor, cu febra care crește gradat spre 39°C, cefalee persistentă, astenie, amețeli, dureri musculare, anorexie, creșterea treptată a splinei. Debutul poate fi atipic, monosindromic: pneumotifos, meningotifos, colotifos, nefrotifos etc.

   Perioada de stare: durează 2 săptămâni, în care febra se menține în platou, cu oscilații minime; bolnavii sunt apatici, adinamici, cu tulburări de senzoriu (stare tifică; tifos = ceață ), hipoacuzie, indiferență, delir, până la stare confuzională. Cefaleea este intensă, continuă, determină insomnie.

Erupția lenticulară  apare la 7-8 zile de la debut și este reprezentată de macule congestive, roz, de mărimea unui bob de linte, situate mai ales, pe flancurile abdominale și la baza toracelui. Maculele dispar fără urmă în 3-4 zile.

Manifestările digestive: anorexie, hiposecreție salivară și gastrică, uscăciunea mucoaselor, limbă uscată ''de papagal'', cu depozite saburale, central, dar cu vârfurile și marginile roșii. Faringele este difuz congestionat, și uneori prezintă ulcerații ovalare, cenușii, nedureroase (angina Duguet). Durerile abdominale sunt difuze, mai pronunțate în fosa iliacă dreaptă unde la palpare se percep zgomote hidroaerice. Formele severe se însoțesc de meteorism și constipație prin pareze intestinale Diareea apare doar în 1/3 din cazuri, scaunele sunt verzui.

Splenomegalia apare precoce, este constantă și uneori (mai ales la copii) se însoțește de hepatomegalie.

Modificările cardio-vasculare: apare de regulă bradicardia cu asurzirea zgomotelor cardiace și hipotensiunea arterială. Pulsul dicrot se datorește hipotoniei pereților vasculari.

Sindromul anemic este accentuat în formele severe și prelungite. Leucopenia evoluează cu limfocitoză relativă prin neutropenie și aneozinofilie.

Sindromul hemoragic se manifestă prin epistaxis, gingivoragii, metroragii etc și este determinat de trombocitopenie, hipovitaminoză K și/sau de coagulopatia de consum.

   Perioada de declin: se suprapune cu a 4-a săptămână de la debut, în care febra scade treptat cu oscilații mari între valorile matinale și cele vesperale. Anorexia poate fi înlocuită de foame imperioasă, iar oliguria cu criză poliurică.

   Convalescența: remiterea treptată a simptomatologiei cu normalizarea parametrilor clinici și biologici.

Evoluția este mult scurtată prin tratament cu antibiotice care, administrate corect, pot preveni recrudescențele, recăderile și portajul de bacili tifici.

4.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR

A. Diagnostic hematologic  

   leucopenie cu neutropenie și aneozinofilie, la care se asociază un grad de anemie și trombopenie;

   trecerea bruscă spre leucocitoză indică o complicație de suprainfecție sau o perforație cu peritonită secundară;

   scăderea hematocritului, disproporțional față de numărul de hematii și hemoglobină, ne indică o sângerare moderată, compensată prin hemodiluție. Cei trei parametrii sunt foarte scăzuți în cazul unor sângerări masive.

          B. Diagnostic bacteriologic

          Produse patologice: sânge, materii fecale, urină, biopsii de măduvă osoasă, splină, articulații afectate, flegmoane metastatice.

1.     Izolarea prin hemocultură conferă certitudinea de boală actuală fără a necesita și alte argumente, deoarece nici un purtător cronic nu are germeni circulanți în sânge.

Indicele de pozitivitate este mare în primele 2-3 săptămâni de la debut.

2.     Izolarea din coprocultură este posibilă în faza de stare a bolii (germenii apar în scaun din leziunile intestinale și/sau din arborele hepatobiliar), dar nu poate diferenția starea de boală actuală de cea de purtător cronic care face o altă boală febrilă.

            Coproculturile se fac de la început pe medii selective (mediul lichid cu selenit, mediul Cary-Blair).

3.     Izolarea prin urocultură este mai rar posibilă (vezi coprocultura).

4.     Culturile din măduva osoasă sau din splină, articulațiile afectate, flegmoanele metastatice, pot fi pozitive doar în perioada de declin sau în convalescență.

          C. Diagnostic serologic

            Uzual, constă în reacția Widal de aglutinare: serul pacientului care va conține anticorpi specifici se pune în contact cu antigene bacteriene separate O, H și Vi (obținute prin prelucrări de laborator a culturii de germeni), dar și antigene de Salmonella typhi și Salmonella paratyphi (care pot da îmbolnăviri asemănătoare).

          Titrul semnificativ pentru diagnostic este de 1/250 sau 1/400 la copii, dar la adulți titrul este mai mare: 1/500-1/1000 pentru aglutinine anti-O și minim 1/1000 pentru aglutinine anti-H.

          Importantă este creșterea în dinamică a titrului până la aceste valori, între două probe recoltate la interval de 10-14 zile.

          Titrurile mai mici la adulți nu sunt importante din cauza posibilității de redeșteptare a unui titru mai vechi cu ocazia oricărei boli febrile actuale.

          Aceste aglutinine reprezintă anticorpi protectori care pot întrerupe spontan evoluția bolii după circa 3 săptămâni de la debut și asigură imunitate durabilă după boală. Anticorpii apar în a doua parte a evoluției, lipsind în faza de invazie și la începutul perioadei de stare.

          Aglutininele Vi apar târziu în convalescență și numai la cei care au rămas excretori de germeni (necesită un contact mult mai prelungit cu germenul), astfel că cercetarea acestor aglutinine este o metodă curentă de depistare a stării de portaj după boală (orice titru minim de 1/40 confirmă prezența germenului în organism, urmând a se preciza sediul portajului: biliar, urinar sau în alte părți).

4.3. DATE EPIDEMIOLOGICE

Factorii epidemiologici principali

1.   Izvorul de infecție

   bolnavul, cu formă tipică, în toate stadiile, prin sânge (în prima săptămână, hemocultura este pozitivă la 90% din cazuri), materii fecale (în săptămâna a doua de boală, coprocultura este pozitivă în 100% din cazuri, hemocultura în 40% din cazuri, iar urocultura în 30% din cazuri)

   bolnavul atipic, mai frecvent copii

   purtătorii, care pot fi: convalescenți (10-30% dintre bolnavi, timp de 2 săptămâni până la 5 luni, mai ales intestinali), cronici (la 1-5% din bolnavi, agentul etiologic se cantonează în vezica biliară de unde se elimină intermitent prin urină sau materii fecale, durata portajului fiind de la 6 luni până la ani sau chiar toată viața; aceștia sunt mai ales femei sau copii care prezintă colecistite, infecții urinare, sau deficite de IgM), aparent sănătoși, care apar în focarele de febră tifoidă (3-9%, persoane imune care fie au făcut boala, fie sunt vaccinați; ei elimină salmonella timp de 3-5 săptămâni).

Indicele de contagiozitate este de circa 40-90%.

2. Transmiterea

   prin contact cu mâinile murdare, cu obiecte contaminate cu secreții, excreții

   prin consum de apă contaminată (10-60% din cazuri), sau alimente contaminate (lapte, legume, fructe nespălate, etc)

   prin transport pasiv de către vectori (muște)

   aerogen, în spitale, prin antrenarea pulberilor ce conțin agenții etiologici

3.   Receptivitate

   generală

Doza minimă infectantă este de 1000 de germeni.

4.   Imunitate

   după infecție, de lungă durată, stabilă

   postvaccinală, 6-12 luni

Factorii epidemiologici secundari

   naturali de mediu: căldura, hipertermia, inundațiile

   economico-sociali: aglomerația, igiena precară, anumite profesii (lucrătorii de la canalizare)

   biologici: înmulțirea muștelor

Profilaxie și combatere

1. Măsuri față de izvorul de infecție

   depistare precoce: epidemiologic, clinic, prin examene de laborator; orice febră cu durată de peste 3 zile este considerată suspectă

   izolarea cazurilor, obligatorie în spitalul de boli infecțioase; timp de 21 de zile după ce a devenit afebril li se efectuează examene coprobacteriologice și uroculturi în zilele 7, 12, 17, la ultima dată asociindu-se și reacția serologică Vidal; dacă culturile sunt negative se externează, dacă sunt pozitive în documentul de externare se menționează starea de purtător și va fi luat în evidență

   declarare, nominală, lunară; cazurile vor fi anunțate imediat de la depistare, la compartimentul de epidemiologie local

   contacții vor fi supravegheați pe perioada de incubație maximă (21-30 zile), vor fi scoși din sectoarele cu risc, li se vor efectua 2 coproculturi și 2 uroculturi la interval de o săptămână, vor fi vaccinați sau revaccinați

   purtătorii: vor fi depistați prin coproculturi, biliculturi, uroculturi; toți foștii bolnavi nu vor lucra timp de 3 luni în sectoarele de alimentație publică, aprovizionare cu apă, colectivități de copii; se poate încerca sterilizarea lor prin reglarea tranzitului intestinal, creșterea rezistenței organismului, vaccinoterapie, colecistectomie, administrare de antibiotice

   la toți foștii bolnavi li se vor efectua coproculturi, biliculturi și reacția Vidal, la 3, 6, 12 luni de la  externare, iar dacă acestea sunt negative vor fi scoși din dispensarizare.

2. Măsuri față de căile de transmitere

   dezinfecție continuă și terminală cu cloramină 1-2%, var cloros 10-20%, fenol, formol 5%o

   pasteurizarea la 600C, timp de 20 min. sau fierberea la 1000C timp de 5-7 min., distruge salmonella

   dezinsecția cu compuși DDT sau HCH

3. Măsuri față de receptivi

   imunizarea activă, cu vaccin inactivat, administrat subcutanat, în zona deltoidiană, două doze de 0,5 ml (0,25ml la copiii sub 12 ani) la interval de 1 lună cu 3  rapeluri la interval de 1 an fiecare, cu aceeași doză; revaccinarea se efectuează după 5 ani;

Vaccinarea este indicată la vârsta de 5-55 ani, cu subgrupa 5-12 ani, la următoarele categorii din populație: colectivități expuse, șantiere, deplasare în zone cu endemie, cu deficiențe grave de aprovizionare cu apă potabilă, în caz de  inundații, calamități naturale, la personalul din serviciile de salubritate, din unitățile de bolnavi psihici, la contacții din focare.

Efectele adverse: local - inflamație, general - febră 1-2 zile.

   imunizarea activă, cu vaccin viu atenuat, administrat în 3 doze la interval de 1 săptămână fiecare, la care durata protecției este de 3 ani.

5. TRATAMENT

Izolarea în spital este obligatorie cu păstrarea repausului strict la pat și dietă lichidă și semisolidă, bogată în calorii.

Tratamentul antibiotic, corelat cu antibiograma (Cloramfenicol, Ampicilină, Amoxicilină, Cotrimoxazol, Fluorochinolonă) se asociază cu corticoterapie și medicație patogenetică.

Vaccinarea rapidă multifocală, în convalescență introdusă de Prof. V. Bușilă, a dus la dispariția recăderilor și a portajului de bacil tific în epidemia  de la Săcălaz din 1973.