HERPES ZOSTER

1. DEFINIȚIE

            Herpes zoster este o viroză eruptivă cu apariție sporadică, determinată de reactivarea infecției latente cu virus varicelo-zosterian. Clinic se manifestă sub forma unei erupții maculo-veziculoase și a unor dureri nevralgice la nivelul unui sau mai multor dermatoame.

1.   ETIOLOGIE

*   virusul varicelo-zosterian

3. MANIFESTĂRILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC

Afecțiunea apare sporadic, afectând mai ales bătrânii și persoanele cu imunitate compromisă.

4. DIAGNOSTIC POZITIV

4.1.DIAGNOSTIC CLINIC

*   Incubația nu poate fi precizată, fiind vorba de reactivarea unei infecții latente.

*   Perioada prodromală durează câteva zile și asociază simptome moderate ca intensitate (cefalee, febră, mialgii difuze), apoi durere prevestitoare în dermatoamele afectate, resimțită ca senzație de arsură sau înțepături și hiperestezie cutanată pe traiectul nervului senzitiv afectat. Se poate evidenția și o adenopatie regională.

            La 2 - 3 zile de la instalarea durerii nevralgice și a hiperesteziei cutanate, apare erupția caracteristică.

*   Perioada de stare (eruptivă): erupția apare pe o arie cutanată delimitată, funcție de numărul de metamere afectate, fiind unilaterală, pe traiectul unui nerv senzitiv și nedepășind linia mediană a corpului. Inițial, apar macule congestive, ușor îndurate, care devin papule și apoi vezicule. Prin desicare, în 4 - 5 zile se formează cruste  care se desprind în ziua 14 - 15 lăsând cicatrici ușor deprimate, depigmentate central și înconjurate de un halou brun care poate persista mai mult timp. Caracteristică este dispoziția topografică a erupției în bandă sau centură (zona în limba greacă însemnând centura feminină, iar zoster - centura de luptător).

            Constant, erupția se însoțește de sindrom neurologic: nevralgie intensă, hiperestezie cutanată, simptome ce domină tabloul clinic și pot persista săptămâni sau luni după remisiunea erupției. Mai pot să apară și tulburări vegetative (vasomotorii, de temperatura locală sau de sudorație). Dacă sunt afectate și coarnele anterioare ale măduvei apar și semne motorii (pareze sau paralizii). Uneori se constată și o participare meningeală (meningita seroasă, meningo-encefalita, cerebelita).

Evoluție si prognostic

            Evoluția se face spre vindecarea leziunilor cutanate în 2 - 4 săptămâni, dar cu persistența nevralgiei mai ales la bolnavii vârstnici. Prognosticul, în general bun, este mai rezervat la persoanele imunodeprimate la care zona se poate generaliza și se poate complica cu afectări neurologice.

4.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR (vezi varicela)

4.3. DATE EPIDEMIOLOGICE

 Factorii epidemiologici principali

1.   Izvorul de infecție

*   bolnavul cu herpes zoster poate fi sursă de infecție pentru cazurile de varicelă;

*   afecțiunea este dată de o reactivare a unei infecții latente cu virusul varicelei, localizată în ganglionii spinali.

2. Transmiterea

*   aeriană,  prin picături;

*   prin obiecte recent contaminate cu secreții.

Transmiterea se realizează de la un caz de herpes zoster la un receptiv care va face deobicei varicelă.

3.   Receptivitate

*   fiind o reactivare a unei infecții latente, apare deobicei la adult și mai ales la bătrâni cu imunitate compromisă din diferite cauze.

4.   Imunitate

*   boala poate recidiva la cei cu deficite imune, fiind un indicator de evoluție nefavorabilă și în cazurile de infecție cu HIV.

Profilaxie și combatere

1. Măsuri față de izvorul de infecție

*   izolarea cazurilor, mai ales față de cei receptivi la varicelă (în spital sau la domiciliu);

*   declarare numerică, lunară;

*   contacții copii vor fi supravegheați pe perioada de incubație maximă pentru varicelă (21 de zile).

2. Măsuri față de căile de transmitere

*   se iau aceleași măsuri ca și în cazul varicelei.

3. Măsuri față de receptivi

*   cei cu imunodepresie vor fi protejați pasiv prin administrare de imunoglobuline specifice antivaricelă, în primele 3-4 zile de la contactul infectant.

5.   Tratament

            Terapia se adresează în general calmării durerii nevralgice, utilizându-se în acest sens analgezice, antiinflamatorii, sedative și prevenirii și combaterii suprainfecției bacteriene.

            Antiviralul de elecție este Acyclovirul care accelerează vindecarea leziunilor cutanate și reducerea durerilor.