Welcome!

1 2 3 4 5
wowslider by WOWSlider.com v8.7

  ICPC-2

 Medicina bazata pe dovezi. Cum sa practici si cum sa predai.

David L.Sackett, W.Scott Richardson, William Rosenberg, R.Brian Haynes, Ed.Eurobit ,Timisoara, 1999, 248 pag (pdf 1,8 Mb)

Clasificarea Internationala
pentru Asistenta Medicala
Primara, ICPC-2

WONCA International Classification Committee,
Ed.Solness, Timișoara, 2000, 210 pag.,
(pdf 1,2 Mb)

Reteaua de Dispensare
Santinela Medinet

CNSMF, Ed. Brumar, Timișoara, 2004
(pdf 1,1 Mb)

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                
Ghid de preventie, 2016

Ghidul de prevenție (Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară) este un astfel de instrument, dedicat în primul rând profesioniștilor din asistenta primara, medici de familie și asistenți medicali, în scopul familiarizării acestora cu conceptele moderne ale domeniului medicinei preventive. Deopotrivă, el este un vehicul educațional destinat sensibilizării publicului larg și creării acelei platforme generale de înțelegere fără de care, bătălia pentru păstrarea/recâștigarea sănătății, nu poate fi decât o luptă fără sorți de izbândă.

Calitatea in medicina familiei – Interviu cu Prof. van Es

 

Interviu cu Prof. dr. Jan van Es (1921-2008)

Profesor consultant la Universitatea Utrecht si Universitatea Liberã din Amsterdam, Olanda

realizat de dr. Marius Marginean in octombrie 1996, publicat in revista Medicina Familiei Nr. 14 din decembrie 1996 (revista editata de Colegiul Medicilor Instructori de Medicina Familiei)

  vanes5Dr.Marius Mãrginean: Multi dintre medicii generalisti vã cunosc activitatea desfãsuratã în România in ultimii ani. Cine sunteti Dvs, domnule profesor van Es? Prof. dr. Jan van Es: Mi-am început activitatea profesionalã ca medic de familie în 1949. Mi-am sustinut doctoratul în 1959 si am devenit primul profesor de medicina famliei din Olanda în 1966 (si al doilea din lume). Am contribuit la dezvoltarea învãtãmântului universitar si postuniversitar de medicina familiei la Universitatea din Utrecht, am initiat programe de cercetare, printre care si un studiu privind morbiditatea. Am scris un manual de medicina familiei, care a fost tradus si în limba românã si care va fi publicat în februarie 1997. M-am retras din activitatea practicã în 1986, dar am activat în continuare în Olanda ca presedinte al unui program de dezvoltare a cercetãrii si ca presedinte al Fundatiei de Cercetare a Diabetului. M.M.: Ce ne puteti spune despre colaborarea olandezo-românã în domeniul medicinii familiei ? Continue reading

Dimensiunea socialã a medicului de familie

medic.ro 102-2014Există o dimensiune sociala a medicinii de familie? De unde rezulta ea? Am auzit de multe ori termenul de social, în legătură cu medicina familiei, dar de prea puține ori este clară asocierea. Este vorba de oferirea de îngrijiri pentru categorii de favorizate sau cu venituri modeste? Este vorba de faptul că medicul de familie îngrijește de multe ori (poate de prea multe ori) așa zise cazuri sociale, care nu prea au unde să meargă în afară de medicul de familie? Sau este vorba de relația de lungă durată pe care medicii de familie o au cu pacienții lor, relație care se întinde uneori pe zeci de ani și include mai multe generații de pacienți?

Dr. Marius Mărginean Publicat in Medic.ro Anul XI • Nr. 102 (6/2014)

      

      Termenul de social este explicat în DEX ca fiind ceva “creat de societate, propriu societăţii; care este legat de viaţa oamenilor în societate, de raporturile lor în societate sau faţă de societate; care priveşte societatea omenească.”

      Rolul social consta in atributiile pe care le are o persoana in functie de locul care il ocupa in cadrul unui grup.

      Sociologia înțelege prin rol social acel comportament pe care il asteapta membrii grupului social de la persoana focala intr-o situatie data, comportament care este datorat statutului social al acestuia.

Continue reading

Medicul de familie si prevenţia

medicro101mAm auzit cu toții, adesea, ca prevenția este mai ieftină decât tratarea bolilor. Se pare că este un mit, prea frumos ca să fie adevărat! Experiențele de 2-3 decenii de aplicare a unor programe serioase de prevenție au dovedit deja acest lucru. Totuși, părerea unanim acceptată este că trebuie să facem cât putem de mult pentru a preveni bolile și consecințele lor. Ministerul Sănătății a declarat prevenția ca fiind o preocupare importantă a sa și a inclus chiar în Contractul-cadru de anul acesta obligația ca medicii de familie să facă prevenție. Chiar dacă metodologia nu este suficient de clară! Vom încerca să trecem în revistă câteva dintre aspectele mai importante legate de prevenție.

Dr. Marius Mărginean Publicat in Medic.ro Anul XI • Nr. 101 (5/2014) (pdf)

Ce este prevenția

     Inițial prin prevenție se înțelegea luarea tuturor măsurile necesare pentru a evita apariția unor stări patologice. Într-un sens mai larg, măsurile includ și terapiile preventive care pot limita progresia bolilor. Prin anii ’80, a inceput să se facă distincție între cele 3 tipuri de prevenții: prevenția primară – care are ca scop promovarea sănătății și evitarea riscurilor pentru sănătate, înainte de apariția bolii; prevenția secundară – care se face pentru a depista bolile în faza incipientă, asimptomatică; și prevenția terțiară – care are ca scop oprirea sau întârzierea evoluției bolii spre complicații. Mai nou, a fost dezvoltat un nou concept, cel de prevenție cuaternară, concept inițiat de un medic de familie din Belgia, dr. Marc Jamoulle. WONCA (Organizația Mondială a Medicilor de Familie) definește prevenția cuaternară ca fiind acțiunea de identificare a pacienților cu risc de supramedicalizare și de a-i proteja de noile metode invazive, sugerându-i care intervenții sunt acceptabile din punct de vedere etic.

Continue reading

Evaluarea calitatii in medicina familiei. Instrumentul EPA

Revista Medic.ro, Anul IX • Nr. 87 (9/2012)

Un element important în procesul de îmbunătăţire a calităţii îl constituie analiza periodică şi continuă a situaţiei existente în îngrijirile de sănătate şi a serviciilor acordate pacienţilor. Pentru acest lucru este nevoie de date pentru măsurarea nevoilor şi în final pentru a demonstra că serviciile oferite sunt în concordanţă cu standardele acceptate, utilizând eventuale scheme de acreditare a cabinetelor sau certificare a medicilor.Un element important în procesul de îmbunătăţire a calităţii îl constituie analiza periodică şi continuă a situaţiei existente în îngrijirile de sănătate şi a serviciilor acordate pacienţilor. Pentru acest lucru este nevoie de date pentru măsurarea nevoilor şi în final pentru a demonstra că serviciile oferite sunt în concordanţă cu standardele acceptate, utilizând eventuale scheme de acreditare a cabinetelor sau certificare a medicilor.

Studiile efectuate la nivelul asistenţei medicale primare în mai multe ţări din Europa au demonstrat că există o mare variaţie în ceea ce priveşte calitatea serviciilor de sănătate furnizate către pacienţi, uneori media fiind chiar de neacceptat (Roland 2004). Primul pas este ”analiza internă”, şi anume colectarea datelor care ajută furnizorii de servicii de sănătate să definească ţinta de atins în creşterea calităţii şi mai târziu să evalueze progresele. Citeste articolul

Medicina bazata pe dovezi, in sprijinul cresterii calitatii ingrijirilor medicale

Revista Medic.ro, Anul IX • Nr. 84 (5/2012)

medicro84

 

Dictionarul Wonca (Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie) defineste calitatea în medicina familiei ca fiind reprezentata de “cele mai bune rezultate posibile obtinute cu resursele disponibile si în concordanta cu valorile si preferintele pacientului”. Definitia se pare ca este inspirata din definitie medicinei bazate pe dovezi, ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit!
         
        

 

Calitatea serviciilor oferite în cabinetul medical are doua componente distincte:

  • calitatea actului medical propriu-zis, care depinde de nivelul de pregatire profesionala si experienta furnizorului de îngrijiri (medic, asistenta medicala, moasa) si
  • calitatea serviciilor oferite pacientului, care depinde de modul în care îsi pune cunostintele si abilitatile în slujba acestuia.

 Citeste intregul articol …

e-Health in Romania. Suntem pregatiti?

Revista Medic.ro, Anul IX • Nr. 83 (4/2012)

  medicro83De mai multi ani încoace lumea medicala este preocupata de e-Health. Unii chiar au facut ceva pasi în aceasta directie, altii doar au vorbit. În Romania se zice ca suntem pe drumul cel bun, drum însa cunoscut doar de o mâna de oameni. Ar fi foarte bine si foarte convenabil ca acei câtiva specialisti sa ne rezolve toate problemele din sanatate! Dar oare este asa? Suntem pregatiti pentru e-Health?

SIUI-ul este deja o realitate; reteta electronica e gata de start si se pregateste dosarul electronic al pacientului, în faza de licitatie. Este oare suficient? Ce vrem de fapt?

Adevarul este ca nu prea stim ce vrem. Stim doar ce vrea CNAS (cel putin câtiva din conducere) si mai cunoastem unele pareri din partea dezvoltatorilor SIUI. Acestia din urma au pornit o cruciada împotriva hotilor care fura din sistem, desi Casa spune ca nu prea sunt! Este oare posibil ca un dezvoltator al unui sistem informatic de milioane de euro sa nu aiba în echipa nici un medic consultanta Fara îndoiala, raspunsul ar trebui sa fie nu!

La fel de clar este ca e-Health-ul s-a dezvoltat sub presiunea actorilor de pe piata de IT. Medicii si personalul medical nu au fost la fel de sensibili la pasii importanti facuti de tehnica de calcul. Pâna la urma discutam de schimbare, iar schimbarea se face intotdeauna greu. Ani si ani de zile, informatizarea continua a serviciilor medicale a însemnat doar investitii, doar cheltuieli, fara beneficii reale, mai ales din punct de vedere economic. Vom vedea ca exista cu adevarat motive care pledeaza în favoarea informatizarii, dar costurile sunt inca mari. Se considera ca este nevoie de cca 3-5 ani pâna se atinge punctul de return of investment, moment in care un sistem informatic începe sa recupereze banii investiti. 

Citeste intregul articol …

 

Johann Martin Honigberger (1795-1869)

Revista Medic.ro, Anul X • Nr. 95 (5/2013)

medicro95Poate unii îşi aduc aminte de frumoasa nuvelă scrisă de Mircea Eliade, care se numeşte «Secretul doctorului Honigberger». Puţini însă ştiu că acest doctor nu este o ficţiune, ci el a existat cu adevarat. Biografia acestui medic-călător, considerat de unii aventurier, pare ruptă din poveştile orientale. Oricum am privi lucrurile, chiar dacă i-am lua în considerare şi pe numeroşii detractori, Honigberger rămâne una dintre cele mai carismatice, mai enigmatice şi mai tumultoase personalităţi ale secolului al XIX-lea.

Citeste articolul