e-Health in Romania. Suntem pregatiti?

Revista Medic.ro, Anul IX • Nr. 83 (4/2012)

  medicro83De mai mulți ani încoace lumea medicală este preocupată de e-Health. Unii chiar au făcut ceva pași în aceasta direcție, alții doar au vorbit. În Romania se zice că suntem pe drumul cel bun, drum însă cunoscut doar de o mână de oameni. Ar fi foarte bine și foarte convenabil ca acei câțiva specialiști să ne rezolve toate problemele din sănătate! Dar oare este așa? Suntem pregătiți pentru e-Health?
SIUI-ul este deja o realitate; reteta electronica e gata de start si se pregateste dosarul electronic al pacientului, în faza de licitatie. Este oare suficient? Ce vrem de fapt? Adevarul este ca nu prea stim ce vrem. Stim doar ce vrea CNAS (cel putin câtiva din conducere) si mai cunoastem unele pareri din partea dezvoltatorilor SIUI. Acestia din urma au pornit o cruciada împotriva hotilor care fura din sistem, desi Casa spune ca nu prea sunt! Este oare posibil ca un dezvoltator al unui sistem informatic de milioane de euro sa nu aiba în echipa nici un medic consultanta Fara îndoiala, raspunsul ar trebui sa fie nu!
La fel de clar este ca e-Health-ul s-a dezvoltat sub presiunea actorilor de pe piata de IT. Medicii si personalul medical nu au fost la fel de sensibili la pasii importanti facuti de tehnica de calcul. Pâna la urma discutam de schimbare, iar schimbarea se face intotdeauna greu. Ani si ani de zile, informatizarea continua a serviciilor medicale a însemnat doar investitii, doar cheltuieli, fara beneficii reale, mai ales din punct de vedere economic. Vom vedea ca exista cu adevarat motive care pledeaza în favoarea informatizarii, dar costurile sunt inca mari. Se considera ca este nevoie de cca 3-5 ani pâna se atinge punctul de return of investment, moment in care un sistem informatic începe sa recupereze banii investiti. 

Citeste intregul articol …